Motel Motel

a film by Ellen J. Babeliowsky

Dieter Troubleyn

De rol van Hjalmar wordt gespeeld door Dieter Troubleyn.

Acteur

Dieter Troubleyn speelde als acteur in televisieseries als Familie, Zone Stad, Pista, Spangen, Costa, Rupel, Wittekerke, Witse, De Wet volgens Milo en Rozengeur & Wodkalime. In het seizoen 2007-2008 speelde hij in de soapserie Onderweg naar Morgen de rol van Ravi Wertheimer. Als musicalacteur vertolkte hij de hoofdrol van Jezus in de productie Jesus Christ Superstar. Ook deed hij gastoptredens in televisieprogramma’s als het Talpaprogramma De slimste waarin hij uiteindelijk derde werd. In 2007 deed hij mee aan de tweede serie van Dancing on Ice op RTL 4. Eind 2007 zong hij in de televisiehommage A La Longue aan de overleden zanger Robert Long. Dieter Troubleyn schrijft verder liedjes, columns en televisieformats.

Dieter Troubleyn

Dieter Troubleyn

In 2008 speelde hij in Aspe, Flikken en F.C. De Kampioenen en maakte hij opnames voor de Net 5-reeks Julia’s Tango in Buenos Aires. Hij vertolkte ook de hoofdrol in een aantal kortfilms zoals Deadline van Roland Javornik.

In het theaterseizoen 2008-2009 was Troubleyn in drie producties te zien. Zo gaf hij gestalte aan Dom Thaddeus in Kruistocht in Spijkerbroek van NJMT. Hij was verder vanaf eind november 2008 te zien in de musical Les Misérables als studentenleider Enjolras. In maart en april speelde hij de Dood in de Musichallversie van Elisabeth en was tevens understudy voor Lucheni. Aansluitend kroop hij in de huid van de Australische paleontoloog Huxley voor het wereldvermaarde arenaspektakel Walking with Dinosaurs.

In de Eén-reeks De Ridder vertolkte hij een van de terugkerende gastrollen (politierechter Janssens). In 2014 is hij ook te zien als Michel Basilevich in de VPRO-reeks Johan over Johan Cruijff.

Muziek

Eind april 2011 bracht Dieter z’n eerste solo-album uit. In de eerste persing kon je de CD exclusief kopen in een boek (met dezelfde titel) verpakt. Voorbij De Bierkaai is een Nederlandstalige cd, met eigen nummers, die hij componeerde met o.a. Olivier Adams van Praga Khan en Koen Buyse van Zornik. Er staat ook een cover op van Robert Longs “Kalverliefde”, een remake van één van de Yasmine hits die Troubleyn voor z’n jeugdliefje schreef, een hommage aan diezelfde zangeres en een duet met Babette van Veen. Schrijfster Kristien Hemmerechts verleende ook haar medewerking aan “Overkant”. De cd werd geproduceerd door Jo Cassiers. Onder meer Norman Bonink van Blöf (drummer), speelde mee op het album.

In 2011 ging zowat al z’n aandacht naar z’n soloproject: VOORBIJ DE BIERKAAI, waarvoor hij zelf mee de songs schreef. Kleinkunst met een rauw randje, zeg maar. De CD zat bij de eerste druk niet in een doosje, maar werd verpakt in een bezielend boek. Je vindt VOORBIJ DE BIERKAAI ook op iTunes (met een bonustrack).

‘Overkant’ van Dieter Troubleyn en Kristien Hemmerechts is een pakkend, niet-alledaags nummer dat de Vlaamse Top 10 van Radio 2 haalde. Met een paar beklijvende citaten uit haar boek leidt Kristien zelf het nummer in. Dieter besloot om de opbrengst van de verkoop van ‘Overkant’ aan vzw Help Mij, die mensen met een depressie bijstaat, te schenken. Maak voor amper 0,99 euro kennis met een pakkende song en steun het goede doel!

Troubleyn schreef verder liedjes (voor o.a. Niels William, Yasmine en Jacques Vermeire), columns en televisieformats (Soapband kerstspecial, Coastracing, CosmoClub).

Hij was achtereenvolgens de frontman van Troubles, de Soapband, The Royal Funkable Orchestra en de Belgische coverband Cirque Belge.

Dieter Troubleyn zong ook de titelsongs in voor de animatiereeksen Bibi & Tina, Bibi Blocksberg, Justin Time en Vipo. In 2012 zorgde hij voor de vertaling van de soundtrack van Het monster van Parijs, en in 2014 leverde hij voor dezelfde producent (Udream) ook de Nederlandse bewerking van de liedjes in Jack en het Koekoekshart.

Stemacteur

Als stemacteur verleende Troubleyn zijn stem aan Beer Jêrome in Zookeeper, Jimmy Tiensnaar in Superkapje, C3PO, Jabba, Chewbaka en R2D2 in Lego Star Wars, de Gekke Hoedenmaker in Alice in Wonderland en Rango in de gelijknamige film. Deze laatste animatiefilm werd door de producent uitgeroepen tot de best gedubde versie van de hele wereld.

Hij was ook stemacteur in de animatiefilms Bee Movie, Horton, Garfield 2, Robots, Charlotte’s Web, Theodore in Alvin & the Chipmunks, Jack Rover in Nims Island en King Julian in Madagascar. Voor televisie deed hij de papa in Miss BJ, Tony Flippo in Zoé Kézako, Dowee in Sally Bollywood en Iggy in Animalia, allemaal voor Ketnet. Sinds 2011 is hij ook de stem achter Haaz, een personage uit Walibi Belgium.

Op Ketnet verleende Dieter Troubleyn zijn stem dan weer aan Bart (Newt) in de BBC-animatiereeks Muddle Earth, waarvoor hij ook de titelsong vertaald heeft. Dat deed hij ook voor de reeks Vipo op vtmKzoom.

In 2013 gaf hij zijn stem aan het vliegtuigje Dusty Crophopper in Planes. In Frozen is hij dan weer de onfortuinlijke koning en ook in Free Birds en Sherman & Mr Peabody zal hij te horen zijn.

Boek

Het boek Voorbij de Bierkaai (Standaard Uitgeverij) verhaalt de levensloop van Dieter Troubleyn.

Dieter Troubleyn - Voorbij de Bierkaai

Dieter Troubleyn – Voorbij de Bierkaai

Radio

Dieter Troubleyn is van oorsprong een radio-dj en werkte achtereenvolgens voor Radio Ace, Metropolys, Radio 2 (acht jaar), Be One (twee jaar) en bij Nostalgie (drie jaar).