Motel Motel

a film by Ellen J. Babeliowsky

Belgische première op het BIFFF

Posted on 2 apr 2016

Belgische première op het BIFFF

Het Belgische Motel Motel wist meteen bij de allereerste vertoning al sterk te overtuigen. Dat dit geheel terecht was, kunnen we nu eindelijk ook in eigen land vaststellen. De film is een prachtige combinatie van creativiteit en durf. Dat zien we vooral terug in de cameravoering en de montage, maar ook in de keuze voor de muziek. Bovendien is het acteren van met name Dieter Troubleyn van zeer hoge kwaliteit. De film maakt indruk, maar niet zonder verwarring te zaaien. Na de indrukwekkende openingsscène strooit Babeliowsky met zoveel namen en gezichten dat het voor de gemiddelde kijker nauwelijks nog bij te houden is. Het is daarom maar goed dat de film toch om Hjalmar blijft draaien, een gestrande handelsreiziger die de hele film lang op zoek is naar de ‘eigenaar’ van een afgesneden oor.

Die rusteloosheid én doelgerichtheid van Hjalmar wordt vanaf de eerste scènes op zeer mooie wijze door Babeliowsky in beeld gebracht. Terwijl het om hem heen wemelt van de ongure types, blijft Hjalmar zeer doelgericht – hij zál te weten komen hoe het mysterie van het oor in elkaar zit. Een tweede scène, waarin de belangrijkste personen rondom hem worden voorgesteld, is een zeer geslaagde montage die als onheilspellende voorbode kan dienen voor de lugubere ontdekking die Hjalmar in zijn kamer gaat doen. De ganse film is sowieso een aaneenschakeling van cinematografische hoogstandjes die regelmatig aan het beste werk van Tarantino doen denken. De film heeft vaart, kent enkele zeer aardige acties, vlotte dialogen en een zeer aardige cast. De personages zijn stuk voor stuk opmerkelijke, haast karikaturale figuren. Als kijker kost het derhalve geen enkele moeite om je mee te laten slepen door het verhaal. Dat daarbij een aantal zaken niet helemaal goed te volgen is, doet er dan niet zo veel toe.

Ellen Babeliowsky heeft misschien niet de meest toegankelijke film gemaakt, maar wel een zeer indrukwekkend visueel spektakel met veel lagen en verhaallijnen. Cinefielen die niet van oppervlakkigheid willen weten zullen hier volop van smullen!

een surrealistische film met een ferm vleugje David Lynch

op de foto: regisseur Ellen Babeliowsky en acteur Jacques Verbist in Brussel voor het BIFFF.
Foto: Jef Aerts